Gode råd til køb af videoovervågning | SikkertHjem™ Scandinavia

Gode råd til køb af videoovervågning

Hvorfor du bør overveje overvågning hjemme

Sommerferien venter lige rundt om hjørnet og det gør årets første højsæson for indbrud og tyveri også. Nu, er derfor et rigtig godt tidspunkt at handle, hvis du overvejer at videoovervåge dit hjem. Videoovervågning i hjemmet er populært som aldrig før, og med rette. Videoovervågning dækker nemlig flere af vores behov på én gang.

 

Nedsættelse af risiko for indbrud

Med videoovervågning, giver det dig en reel nedsættelse af risikoen for indbrud. Men hvor er dette tilfældet? Ja, man kan starte med at spørge sig selv, om hvorfor en indbrudstyv skulle vælge det hus som aktivt er overvåget, når nabohuset ikke er?

Videoovervågning giver tryghed

Derudover, giver det os ro i maven, når vi er ude eller alene hjemme, fordi man altid kan holde øje med hvad der sker på ens grund. Er du på ferie, kan en videoovervågning i hjemmet give dig tryghed mens du ikke er hjemme.

Tilfredsstil din nysgerrighed

Sidst men ikke mindst, så tilfredsstiller videoovervågningen hjemme vores nysgerrighed. Dette gælder både hvis uheldet skulle være ude alligevel og du vender hjem en gennemrodet bolig, men også når der pludselig står en pakke foran hoveddøren eller det ringer på døren søndag eftermiddag, og tankerne straks går på om det er en eller anden form for landsindsamling du har overset, en prædikant der vil hjælpe dig til sand glæde i livet eller bare naboen som vil spørge om du kommer over til en kop kaffe.

Så hvilken videoovervågning bør du vælge hjemme?

I denne artikel vil jeg, med mine 10 års sikkerhedserfaring i baglommen, forsøge at hjælpe dig til at vælge den bedste videoovervågningsløsning til dit hjem. Nedenfor gennemgår vi en række features som du bør overveje inden du vælger din videoovervågning til dit hjem. Her kan du blandt andet overveje, om du bør vælge videoovervågning koblet til internet eller blot en videoovervågning der gemmer videoen lokalt via en optager i hjemmet. Er der behov for bevægelsesdetektion på din videoovervågning. Hvilke sikkerhedskrav skal du være opmærksom på og er en god opløsning egentlig så vigtig på din videoovervågning.  

 

Internet vs. lokalt netværk

Som med næsten alt andet i dag, så er videoovervågning også kommet med ind i internetalderen. Hvor kameraløsningerne, indtil for blot få år siden, var baserede på lokale netværk, hvor det enkelte kamera var forbundet til en skærm og/eller videooptager, er hvert kamera nu forbundet til internettet og kan derved tilgås live i realtid, uanset hvor du befinder dig i verdenen.

Der er utroligt mange fordele ved at vælge et overvågningskamera som er forbundet til internettet, også kaldet et SmartCam, men der er naturligvis også bekymringen omkring sikkerheden. Den vil jeg vende tilbage til senere i denne artikel.

Med et videoovervågningskamera som kan tilsluttes internettet via WiFi, får du både stor fleksibilitet i forhold til hvor du kan montere det. Her skal du nemlig ikke tænke på at føre kabler, som skal forbinde kamera og skærm eller videoptager. Det eneste et WiFi overvågningskamera skal bruge, er et ganske normalt 220V stik i nærheden og et godt WiFi-signal på installationsstedet.

Den helt store fordel med et internetbaseret overvågningskamera er dog, at du kan tilgå det uanset hvor du befinder dig i verdenen. Om du er på job, ude at rejse eller sidder hjemme i stuen, så kan du direkte på din mobiltelefon tilgå dine kameraer og se hvad som sker i realtid. Dette kaldes ofte live-streaming.

På de fleste moderne videoovervågningssystemer kan du endda også se og afspille optagelser fra de seneste dage, direkte på telefonen. Du kan på denne måde nemt tjekke hvad som er sket, hvis du vender hjem til noget som ikke er som det plejer.

Min anbefaling til videoovervågning med WiFi

Der er langt flere fordele ved et overvågningskamera med WiFi tilslutning. Herunder fleksibilitet ved montering, øget tryghed da overvågningen kan tilgåes alle steder fra, ikke kun i hjemmet. Min klare anbefaling er derfor, at du skal vælge et overvågningskamera som trådløst kan forbindes til internettet via WiFi.

 

Få besked ved bevægelse

Nogle overvågningskameraer tilbyder såkaldt bevægelsesdetektion eller motion detection. Som navnet antyder, gør dette kameraet i stand til at registrere bevægelse indenfor dets synsfelt og på baggrund af dette foretage en optagelse og i nogle tilfælde endda sende dig en besked om hændelsen.


Min anbefaling til videoovervågning med bevægelsesdetektion

Jeg vil helt klart anbefale at du vælger et overvågningskamera med denne funktion, da du bliver informeret om at der sker noget i boligen, i realtid, direkte på din mobiltelefon. I modsætning til først at opdage, at der har været ubudne gæster når du vender hjem, og så er nød til at gennemgå timevis af optagelser for at finde frem til tidspunktet for hændelsen, så du endelig kan se hvad der er foregået.

 

Er videoovervågning med WiFi sikkert?

Det helt store spørgsmål, når det kommer til internetforbundne kameraer er, er det sikkert?

Svaret er både ja og nej. Der findes helt utroligt mange producenter af overvågningskameraer. Nogle er meget seriøse omkring deres produkters sikkerhed, andre er ikke.

Du kan som forbruger ikke gøre meget for at tjekke sikkerhedsniveauet på dit nye internet-overvågningskamera, da sikkerheden udgøres af en lang række forskellige ting, både i hardware, firmware og på producentens servere.

Mit helt klare råd er derfor, at du vælger et overvågningskamera fra en kendt producent. En som har været i markedet i mange år og som har solgt mange produkter. En sådan producent har meget at tabe ved ikke at have styr på sikkerheden i deres produkter og vil derfor ligge mange ressourcer i at sikre at den er i top. 

 

Opløsningen på dit videoovervågning er ikke alt

Når du handler et nyt TV, en bærbar computer eller en mobiltelefon, så mødes du næsten altid med et salgsargument som omhandler produktets høje opløsning; HD, Full HD, 4K eller endda 5K opløsning.

Høj opløsning er lig med lækker billedekvalitet, men også store datamængder som skal sendes og modtages på millisekunder. Dette går typisk også fint når den højt opløselige skærm, sidder på en bærbar computer eller smartphone, men mindre fint når disse voldsomme mængder data skal sendes fra et overvågningskamera til f.eks. din telefon via internettet.

Opløsningsoversigt - SikkertHjem™ Scandinavia

For eksempel er pixel-datamængden i en 4K opløsning mere end 8 gange større end på en HD opløsning.

Det er altså 8 gange så meget data som skal sendes fra dit overvågningskamera til din mobil telefon. Mix en halvsløj internetforbindelse eller svagt mobildata-signal til denne formel og resultatet bliver et overvågningskamera, som i bedste fald er langsom at tilgå, med hakkende billeder og lyd, og i værste fald et kamera som du slet ikke kan tilgå.

Så hvilket overvågningskamera skal man vælge i forhold til opløsning? Mit råd er, at du skal vælge et overvågningskamera med HD (720x1280 pixel) opløsning. Denne opløsning er tilstrækkelig høj til at du får billeder og optagelser, hvorpå du uden problemer kan genkende ansigter og se detaljer som kan være behjælpelige til opklaring af f.eks. indbrud, men stadig lav nok til at du vil opleve en stabil forbindelse til kameraet, med flydende billeder og lyd.

 

Godt i dag. Men også i morgen

Sidst, men ikke mindst, er det også vigtigt at kameraet er fremtidssikret i et vist omfang. Selvom det hele virker som det skal i dag, så går udviklingen indenfor videoovervågning lynhurtigt og det er derfor en god ide, at sikre dig, at dit nye videokamera kan opdateres med nye funktioner og sikkerhedsopdateringer.

En anden ting som er vigtig i denne forbindelse, er at du vælger et overvågningskamera fra en anerkendt producent. På denne måde sikrer du dig, at kameraet er gennemtestet af mange før dig og at du vil få en god support og kundeservice, hvis du får behov for det.


Dennis Larsen
Sikkerhedsrådgiver, SikkertHjem™