Lukker 2G mobilnetværket snart? | SikkertHjem™ Scandinavia

Lukker 2G mobilnetværket snart?

Nej. Svaret er nej.

Der er nemlig rigtig mange årsager til at en snarlig lukning af 2G netværket ville være en meget dårlig ide og mit udsagn om at det ikke står for at blive lukket ned, understøttes da også at dem som rent faktisk har mandat til det, nemlig TDC, Telia og Telenor, som ejer de danske 2G mobilnetværk.

 

Hvad er 2G netværket?

I Danmark har vi i øjeblikket tre forskellige mobile netværk. 2G (også kendt som GSM og GPRS netværket), 3G og 4G. Det nye 5G forventes at blive implementeret over de kommende år, frem mod 2025, med test allerede planlagt til næste år.

Den praktiske forskel mellem de nuværende netværk består primært i hvor meget data som netværkene kan håndtere, samt hvor hurtigt de er i stand til det. 3G kan f.eks. håndtere betragteligt flere opkald og data-trafik end 2G kan, ligesom 4G netværket har endnu større kapacitet.

Et jordnært eksempel på forskellen mellem de eksisterende mobilnetværk, kunne være at besøge DR’s hjemmeside på din mobiltelefon. Dette vil være stort set umuligt blot at få loaded forsiden med 2G netværkets svage datakapacitet, men på 4G netværket kan du hoppe fra den artikel til den anden helt uden forsinkelse.

 

Hvorfor tales der overhovedet om at lukke det?

Når det overhovedet diskuteres om 2G netværket skal lukkes ned, så er det på grund af netværkets lave kapacitet i forhold til de nye netværk, som 4G og ikke mindst det kommende 5G.

Der stilles derfor spørgsmål ved, hvorfor man skulle opretholde 2G netværket, når vi nu igennem mange år har haft alternativer, som er så mange gange bedre.

Men mobilnetværkene benyttes til meget mere end blot vores mobiltelefoner og selv hvis vi ignorerede det faktum og alene så på privatforbrugerens behov, så ville en snarlig lukning af 2G netværket stadig være en rigtig dårlig ide.

 

Derfor lukkes 2G netværket ikke ned om lidt

Der er rigtig mange grunde til at 2G netværket ikke bliver lukket ned i nærmeste fremtid. Jeg vil her forsøge at beskrive bare nole af dem.

Millioner af enheder benytter 2G

Ud over mobiltelefoner, findes der en meget lang række andre enheder som kommunikerer via 2G netværket. Dette er alt fra elmålere, til frysebokse i supermarkedet, kaldet M2M (machine to machine). En anden type enheder, som er i eksplosiv vækst med udbredelsen af IoT (Internet of Things), kommunikerer også ofte over 2G netværket. Dette er f.eks. alarmsystemer som S6evo™ og den SMS-besked du modtager når du skal bekræfte brugen af dit betalingskort når du handler online.

Der findes allerede millioner af disse enheder i Danmark alene og i takt med at vores hjem og gadgets bliver smartere og smartere, vil dette tal blot stige.

En ny teknologi er blevet udviklet til at kunne føre de store mængder af M2M og IoT enheder over på de nyere netværk, som f.eks. 4G og det kommende 5G. Denne teknologi hedder Narrowband-IoT og den vil kunne hjælpe teleselskaberne som alternativ til det nuværende 2G netværk. TDC arbejder allerede med NB-IoT, men teknologien er fortsat utilstrækkeligt implementeret.


2G er teleselskabernes fallback netværk

2G netværket har den bedste absolut dækning i Danmark og fungere derfor fortsat som teleselskabernes fallback, når de øvrige netværk ikke dækker eller er overbelastede. Lukning af 2G netværket vil gøre teleselskaberne helt afhængige af dækningsgraden på henholdsvis 3G og 4G netværkene og med statens skærpede krav til geografisk dækning, så findes der fortsat områder, hvor selskaberne ville have meget svært ved at overholde disse krav.


Ønsker ikke en AT&T skandale

De danske teleselskaber ønsker ikke at skabe den samme ballade som blev oplevet i USA, da det amerikanske teleselskab AT&T lukkedes for deres 2G netværk. Dette gjorde at over 29 mil. IoT enheder mistede forbindelsen, herunder mange som blev brug af både politi og redningstjenester, hvilket naturligt skabe store problemer og efterfølgende kritik.

 

Konklusion

2G netværket vil naturligvis blive lukket ned på et tidspunkt, præcis som alt andet i denne verden har en levetid. Dette vil dog ikke ske foreløbigt og du kan være sikker på at din SikkertHjem™ alarm også sender dig en SMS-besked i morgen.